top of page

Εγω & Εγω - Το Λαθος

Όταν λέμε «έκανα λάθος» τι εννοούμε;

Ερμηνεύουμε ως «λάθος» μια πράξη μας που δεν είναι συνεπής, είναι αντίθετη ως προς την ηθική, τις αξίες, τις κοινωνικές, θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις μας. Και φυσικά θεωρούμε πως ότι δεν είναι σωστό είναι λάθος. Βέβαια κάτι που είναι σωστό για μένα μπορεί να είναι λάθος για κάποιον άλλον. Υπάρχει βεβαίως και το πλαίσιο της κοινωνίας, όπου η δομή και η συγκρότηση της βασίζεται σε ένα θεσμικό και λειτουργικό σύστημα κανόνων, που ορίζουν τι είναι σωστό και τι λάθος, επιδιώκοντας την ισορροπία και τη συνοχή της. Εμείς δε θα μιλήσουμε γι αυτά τα λάθη. Θα  μιλήσουμε για τα δικά μας λάθη, τα πολύ προσωπικά, που καθορίζουν τη συμπεριφορά μας και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Και πιο συγκεκριμένα για το «δικαίωμα στο λάθος».

«Έχουμε δικαίωμα στο λάθος;»

Φυσικά και όχι…. αν ήμασταν τέλειοι. Είμαστε όμως τέλειοι;

Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πώς δεν έχουν κάνει ούτε ένα λάθος στη ζωή τους; Αν ναι τότε σίγουρα δεν είναι άνθρωποι, αλλά θεοί και σίγουρα δεν κυκλοφορούν ανάμεσά μας.

Είναι δυνατόν να μην κάνουμε λάθος, ακόμα κι αν δεν είναι δική μας επιλογή τελικά;

Σκεφτείτε πόσες φορές είπατε : «νόμιζα πώς έκανα το σωστό» και τελικά ήταν λάθος. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σκεφτείτε….

Ας ξεκινήσουμε από την πεποίθηση ότι κανείς δεν θέλει να κάνει λάθος. Γιατί μια λάθος πράξη έχει δυσάρεστες συνέπειες για τον ίδιο ή για κάποιον άλλον που εμπλέκεται στην πράξη του. Ποιος αλήθεια θέλει να νιώσει άσχημα, να τον μαλώσουν, να τον στήσουν στον τοίχο; Ποιος δεν θέλει να κάνει το «σωστό» και να είναι αρεστός κι αγαπητός;

Η φράση λοιπόν, «δικαίωμα στο λάθος» δεν έχει υπόσταση και δε μας αφορά. Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι να θέλουμε να είμαστε άριστοι, γιατί τέλειοι σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε.

Και άριστος σημαίνει αυτός που δρα και είναι αποτελεσματικός. Και το αποτέλεσμα της δράσης μας εμπεριέχει λάθος και σωστό. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι μια αποτίμηση της πράξης μας, έναν απολογισμό και να καταλήξουμε τι καλύτερο θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει, ώστε να γνωρίζουμε πώς θα πράξουμε στο μέλλον. Άλλωστε οποιαδήποτε πράξη μας εμπεριέχει ένα ρίσκο. Και κάθε ρίσκο μικρό ή μεγάλο έχει σωστό και λάθος.

Αν όμως δεν τολμήσουμε να πάρουμε ένα ρίσκο, μπορούμε να βελτιωθούμε, μπορούμε να εξελιχτούμε, να γίνουμε άριστοι; Όσοι δεν τόλμησαν να ρισκάρουν ξέρουν σίγουρα τι δεν κέρδισαν. Όσοι πάλι τόλμησαν, έμαθαν τι κέρδισαν και τι έχασαν.

Εσείς τολμάτε ή όχι;

Σκεφτείτε….

bottom of page